Έτοιμη η σύμβαση για το τερματικό φυσικού αερίου στην Κύπρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Έτοιμη η σύμβαση για το τερματικό φυσικού αερίου στην Κύπρο

Φυσικά όπως και στον τομέα ελέγχου παραγωγής των κοιτασμάτων όπου θα συμμετέχουν και ιδιώτες (κάτω από 50%) η κυβέρνηση θα έχει τον πρώτο λόγο μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων επί των συγκεκριμένων θεμάτων. 

Έτσι σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουν «κλείσουν» όλα τα..ζητήματα γύρω από το τερματικό υγροποίησης Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στο Βασιλικό.

Θέματα που σχετίζονται με τη διάρθρωση, τις οικονομικές και εμπορικές πτυχές και τη δομή, υπολογίζεται ότι θα ξεκαθαρίσουν πριν το τέλος του επόμενου μήνα, στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται επί του θέματος μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών της Δημοκρατίας με την Noble.



Στα θετικά συγκαταλέγεται και το μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο δείχνουν παγκόσμιας εμβέλειας εταιρίες οι οποίες εκτός των άλλων αποσκοπούν στην εξασφάλιση πιστοτήτων ΦΑ κατευθείαν από το τερματικό.

Η Κυβέρνηση δια μέσου των αρμόδιων υπηρεσιών κοινοποίησε τους σχεδιασμούς της αναφορικά με τη δομή του όλου εγχειρήματος το οποίο θα είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα. Το πρώτο θα διαχειρίζεται τη διεύθυνση λειτουργίας του σταθμού, το δεύτερο τη διαχείριση των υποδομών (αποθήκες, εγκαταστάσεις κτλ) και το τρίτο τα «τρένα παραγωγής» δηλαδή της μονάδες υγροποίησης εταιριών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο προκειμένου να υγροποιηθεί.

Βάσει των όσων έχουν λεχθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, οι εταιρίες Noble, Total και Eni, όντας δικαιούχες στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, θα μπορούν να συμμετέχουν και στα τρία τμήματα. Επίσης εξωτερικοί στρατηγικοί συνεργάτες θα μπορούν να συμμετέχουν στο τμήμα διεύθυνσης λειτουργίας και διαχείρισης υποδομών.
Bookmark and Share