Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον Παγασητικό. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον Παγασητικό.

 
  • Πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας μισοβυθισμένος προϊστορικός οικισμός και ένα εντυπωσιακό ναυάγιο με πολυάριθμες άγκυρες, έχει φέρει στο φως η έρευνα που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, σε μια ευρεία ακτίνα του Παγασητικού, που ξεκινάει από την Αμαλιάπολη και φθάνει έως νότια από τον Τηλέγραφο, στη θέση Πριόνια.


Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα, που...ξεκίνησε το 2000, θα συνεχιστεί, καθώς χορηγήθηκε πρόσφατα η σχετική άδεια, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Ο νέος κύκλος των ερευνών αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι στις 25 Αυγούστου και θα διαρκέσει έναν μήνα.

Το ενδιαφέρον της ερευνητικής ομάδας επικεντρώνεται, για φέτος, σε έναν καταποντισμένο προϊστορικό οικισμό της Μέσης Εποχής Χαλκού, που εντοπίστηκε στην περιοχή Μετόχι, στον όρμο Νηές. Ο συγκεκριμένος οικισμός χρονολογείται γύρω στο 1.700 π.Χ. και περιλαμβάνει δυσδιάκριτα οικιστικά λείψανα, τοίχους διάσπαρτους και ταφές σε κιβωτιόσχημους κυρίως τάφους.

«Φαίνεται καθαρά ένα στρώμα με προϊστορικά όστρακα, και κάτω από τη μεγάλη συγκέντρωση λίθων οι οποίοι είναι διάσπαρτοι, μπορεί να διακρίνει κανείς με πολλή προσοχή τοίχους, οι οποίοι είτε είναι αυτοτελείς, είτε συνεχίζονται από την στεριά προς την θάλασσα. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα με διάταξη ιχθυάκανθας (θυμίζουν δηλαδή το σχήμα ψαροκόκαλου), που είναι χαρακτηριστική στην προϊστορική εποχή» όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Ηλίας Σπονδύλης, αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δεκαπέντε περίπου τάφοι -ένας εξ αυτών περιείχε σκελετό νηπίου- καθώς και ένα μικρό κύπελλο ως κτέρισμα. Ο παιδικός τάφος βρέθηκε ασύλητος και επιβεβαιώνει την χρονολόγηση των κεραμικών οστράκων που υπάρχουν διάσπαρτα στο χώρο. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, εξάλλου, το γεγονός ότι η διερευνητική τομή που διενεργήθηκε, δείχνει ότι υπάρχει προϊστορικό υλικό σε βαθύτερα στρώματα, τα οποία θα εξεταστούν προφανώς στην πορεία των ερευνών.

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει στην αποτύπωση του χώρου «για να έχουμε ένα τοπογραφικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, προκειμένου να καθορίσουμε την περαιτέρω πορεία της έρευνας» υπογραμμίζει ο κ. Σπονδύλης. Τα ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε μικρό σχετικά βάθος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο υπολογίζεται από 1 εκατοστό έως δυόμιση περίπου μέτρα, δεδομένου ότι τμήμα του συγκεκριμένου οικισμού, που ήταν χερσαίος, παραμένει ακόμη στην στεριά, κάτω από τα κτίρια του παλιού ελαιοτριβείου που βρίσκεται στο Μετόχι, ενώ τμήμα του έχει, όπως προαναφέρθηκε, καταποντιστεί.
Bookmark and Share