«Παγώνει» προσωρινά το πλαφόν στη συνταγογράφηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

«Παγώνει» προσωρινά το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρη Ρίζου, σταματάει προσωρινά η εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών..



Το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε, ζήτησε την ανάκληση της προσωρινής διαταγής του κ. Ρίζου, η...οποία εκδόθηκε επί της προσφυγής που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ χθες κατατέθηκε αντίστοιχη προσφυγή και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Ειδικότερα, οι γιατροί ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Στις προσφυγές τους οι γιατροί υποστηρίζουν ότι, πλέον της αντισυνταγματικότητας, οι δύο επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις επιφέρουν σημαντικούς φραγμούς κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ είναι αντίθετες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Παράλληλα, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις παραβιάζουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων και καταλήγουν ότι για να διαφυλαχθεί η προστασία της δημόσιας υγείας, η συνταγογράφηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνον από τον έχοντα την ευθύνη της επιλογής του καταλληλότερου για τον κάθε ασθενή φαρμάκου, θεράποντα γιατρό.
Bookmark and Share