HΠΑ: Xιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο για να διαδηλώσουν κατά της απόλυσης του Έλληνα ...προισταμένου τους! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

HΠΑ: Xιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο για να διαδηλώσουν κατά της απόλυσης του Έλληνα ...προισταμένου τους!

 
  • Πόσο συχνά συμβαίνει σε αυτή τη ζωή να είσαι “αφεντικό” και οι υπάλληλοί σου να σε λατρεύουν τόσο ώστε να βγαίνουν να διαδηλώσουν για χάρη σου στους δρόμους; Στη Βοστόνη των ΗΠΑ  έγινε κι αυτό και μάλιστα για ένα αφεντικό ελληνικής καταγωγής..




Χιλιάδες εργαζόμενοι γνωστής αλυσίδας..παντοπωλείων βγήκαν εξαγριωμένοι στους δρόμους γιατί η εταιρεία που εργάζονται, Market Basket, έδιωξε τον CEO τους.

Ο Arthur T. Demoulas απολύθηκε τον Ιούνιο μετά από μια οικογενειακή διαμάχη (η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1916 με το πρώτο κατάστημα που άνοιξαν στο Lowell οι Έλληνες μετανάστες παππούδες του,ο Αρθούρος και η Ευφροσύνη Δημουλά, το 1916!). Την ίδια μέρα απολύθηκαν άλλα δυο στελέχη και επτά παραιτήθηκαν. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στα οποία η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ο ξάδελφος του Demoulas φέρεται να πήρε τον έλεγχο του δσ και τον αντικατέστησε με δύο μέλη εκτός οικογένειας, τον Jim Gooch και τη Felicia Thornton.

Δεν υπολόγισε όμως τη φοβερή δημοτικότητα του Demoulas ανάμεσα στους υπαλλήλους, οι οποίοι κατά εκατοντάδες άρχισαν να επαναστατούν, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Εκτός αυτού δεκάδες είναι οι πολιτικοί που έχουν ζητήσει από τους καταναλωτές να... μποϊκοτάρουν την αλυσίδα μέχρι να επαναπροσληφθεί ο απολυθείς CEO!

Πάω από 2.500 εργαζόμενοι και υποστηρικτές του έκαναν διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκαλώντας “έμφραγμα” στην κίνηση των υπόλοιπων καταστημάτων.

Γιατί όμως είναι όλοι τόσο αφοσιωμένοι στον Demoulas; Όπως λέει ένας πρώην εργαζόμενος στο Business Insider, ο Demoulas αποτελούσε τον παράγοντα – κλειδί για το κλίμα ευφορίας στην εταιρεία. Ηταν αυτός που δημιουργούσε την οικογενειακή ατμόσφαιρα στο Market Basket, λέει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι λάμβαναν γενναία επιδόματα – μεταξύ αυτών συμμετείχαν και στα κέρδη. Αυτό που τους ανησυχεί είναι ότι οι νέοι μάνατζερς θα βάλουν σε κίνδυνο τα προνόμια που έχουν αποκτήσει, καθώς και τους μισθούς τους.

Ο Demoulas ό,ως είναι τόσο συμπαθής όχι μόνο γι' αυτά που δίνει, αλλά και γι' αυτό που είναι: έχει μια πολύ φιλική συμπεριφορά, είναι προσιτός και προσηνής.

“Είναι το μόνο αφεντικό που αναγνωρίζω. Είναι κύριος, είναι άνθρωπος, μέλος της οικογένειάς μας. Έτσι μας κάνει να νοιώθουμε. Ότι είναι οικογένειά μας”, λέει ένας άλλος εργαζόμενος, ενώ άλλοι λένε πως έχει αφιερωθεί στη διατήρηση των τιμών σε επίπεδα προσιτά για τους καταναλωτές.

“Έχει διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και οι πελάτες. Τώρα οι εργαζόμενοι μπλοκάρουν τις διανομές τροφίμων, απαιτώντας την επανατοποθέτησή του στη θέση του CEO.

Ως απάντηση στις διαδηλώσεις η Market Basket απέλυσε οκτώ εργαζόμενους, ένας εξ αυτών μετά από 41 χρόνια στην επιχείρηση, όπως λέει ο ίδιος.

Οι υπάλληλοι δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους. Πράγμα συνηθισμένο για τους αγώνες και για τους υπαλλήλους, όχι όμως και ο λόγος που γίνονται όλα αυτά: η υπεράσπιση μέχρις εσχάτως ενός “αφεντικού” και μάλιστα ελληνικής καταγωγής.

Ο ίδιος ο Demoulas μίλησε χθες για πρώτη φορά δημοσίως: “Η επιτυχία των Market Basket είναι αποτέλεσμα δύο πραγμάτων: ενός επιχειρηματικού μοντέλου που λειτουργεί, καθώς και της εκτέλεσής του από ένα αφοσιωμένο και παθιασμένο τιμ συνεργατών. Η έντονη πίστη τους στην εταιρεία, αλλά και στους πελάτες έχει εκτιμηθεί βαθιά. Σε τελική ανάλυση δεν πρόκειται για μένα. Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους εδώ και πολλά χρόνια και δεν θα 'πρεπε να χάσουν τη δουλειά τους. Κάνω έκκληση να ξαναπροσληφθούν για το συμφέρον της εταιρείας και των πελατών μας”.

Πληροφοριακά, τα σούπερ μάρκετ Demoulas δεν είναι μια μικρή επιχείρηση, αντιθέτως έχουν αξία 4,2 δισ. δολάρια. Ο Arthur Τ. είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 14,1% που μεταφράζεται σε 592 εκατ. δολάρια.


Χ.Ρ.
Bookmark and Share