Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ

Πάρ΄το ...και φύγε


  • Στην άμεση μείωση των τιμών των οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς της χώρας προχωράει –όπως είχε ανακοινώσει– η κυβέρνηση, ενώ προς το παρόν, δηλαδή για φέτος, δεν γλιτώνουν από τον ΕΝΦΙΑ τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα.



Περιληπτικά η κυβέρνηση κατέληξε στις εξής αποφάσεις όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ:

-μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε 4.000 οικισμούς της χώρας

- ο φόρος θα καταβληθεί σε έξι δόσεις

- καταργείται η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τις απαλλαγές από τον φόρο

- απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις απαλλαγές των οικονομικά ευπαθών, των αναπήρων και των ιδιοκτητών διατηρητέων και δεσμευμένων ακινήτων

- ανοίγει ξανά το taxis έως τις 15 Σεπτεμβρίου για τη διόρθωση του Ε9

- θα εκδοθεί αναλυτικός οδηγός για τη διόρθωση λαθών

-απαλλάσσεται ολόκληρη η Κεφαλονιά και άλλες σεισμοπαθείς περιοχές για ένα χρόνο, αλλά και αχρηστεμένα ακίνητα που έχουν πληγεί από παλαιότερους σεισμούς σε όλη τη χώρα

- οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν αύριο στη Βουλή.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ενημέρωσε τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο για τις τελικές αποφάσεις στις οποίες κατέληξε το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ και οι οποίες είναι οι εξής:

Η πρώτη παρέμβαση αφορά την αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε πάνω από 4.000 περιοχές στη χώρα. Σε όλες αυτές τις περιοχές το πρόβλημα διορθώνεται πλήρως και θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.

Θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις για τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν την κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

Θα απλουστευτούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις και τις απαλλαγές να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας.

Θα υπάρξουν και κάποιες ακόμη άμεσες διορθώσεις όπως η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΙΦΑ για ένα χρόνο και απαλλαγή μεμονωμένων ακίνητων περιουσιών που έχουν αχρηστευθεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, επίσης λόγω σεισμών.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν αύριο στη Βουλή για να ψηφιστούν στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, στην απόφαση δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα καθώς και στα ανοίκιαστα ακίνητα. Τις προηγούμενες ημέρες κύκλοι της κυβέρνησης άφηναν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν εκπτώσεις για αυτές τις δύο κατηγορίες ακινήτων. Ωστόσο από το πρωί σήμερα, υπήρξαν άλλες διαρροές σύμφωνα με τις οποίες τεχνικά δεν είναι δυνατές αυτές οι εξαιρέσεις, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή.

Στην απόφαση υπάρχει η γενική δέσμευση ότι θα βοηθηθούν οι φορολογούμενοι να κάνουν τις διορθώσεις για τα ημιτελή και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας. Το σύστημα θα ανοίξει ξανά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε οι υπόχρεοι να μπορέσουν να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις εγκαίρως και να καταβάλλουν την πρώτη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

Όπως αναμενόταν οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα είναι έξι αντί για πέντε.

Bενιζέλος: Όλα υπό έλεγχο

"Όλα υπό έλεγχο" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερωτήσεις αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και την τροπολογία που θα κατατεθεί. Σημείωσε δε, ότι τα γενικότερα θέματα που αφορούν τη φορολογική πολιτική θα τα δει η κυβέρνηση με αφορμή τις συζητήσεις στο Παρίσι και τον σχεδιασμό. Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι, επιμένει στην πολιτική των φορολεαφρύνσεων, απάντησε: "ότι έχουμε πει, ότι έχω πει, όπως τα έχουμε πει κατά καιρούς".

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Bookmark and Share