Ισχυρές" ενδείξεις σύλησης στην Αμφίπολη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ισχυρές" ενδείξεις σύλησης στην Αμφίπολη


Σχεδόν ολόκληρη την πρόσοψη του ταφικού μνημείου αποκάλυψαν χθες οι αρχαιολόγοι που αφαίρεσαν του λιθόπλινθους από τον τοίχο σφράγισης. Η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67μ.


Εν τω μεταξύ, μια οπή διαστάσεων 40Χ50 εκατοστά στο μαρμάρινο τοίχο που..
χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν, αποτελεί ισχυρή ένδειξη τυμβωρυχίας σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Από το μαρμάρινο τοίχο, ο οποίος αποκαλύφθηκε σε απόσταση 6 μέτρων από την είσοδο του μνημείου, έχει αφαιρεθεί κομμάτι μαρμάρου που επιτρέπει «σε έναν πολύ αδύνατο άνθρωπο να περάσει στο εσωτερικό του», σύμφωνα με αρχαιολόγους.

Η συνέχιση της ανασκαφής στο εντυπωσιακό μνημείο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δείξει αν όντως ο τάφος συλήθηκε κατά την αρχαιότητα όπως δείχνει το νέο εύρημα, αλλά και οι ακρωτηριασμένες σφίγγες που επί 2.300 χρόνια φρουρούν την είσοδό του.

«Τρεις μόνο τάφοι από τους 50 που γνωρίζουμε στον ελλαδικό χώρο ήταν ασύλητοι», αναφέρει στην εφημερίδα αρχαιολόγος που γνωρίζει σε βάθος την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας και τους θησαυρούς της. Οι δύο από αυτούς αποκαλύφθηκαν στη συστάδα των βασιλικών ταφών των Αιγών από τον Μ. Ανδρόνικο και είναι ο τάφος του Φιλίππου Β΄ και του εγγονού του Αλέξανδρου Β΄. Ο τρίτος ασύλητος τάφος βρίσκεται στην Πέλλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι αρχαίοι κλέφτες έμπαιναν στους μακεδονικούς τάφους από όπου μπορούσαν γιατί έβρισκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα». Συνήθως, όπως αναφέρει, αφαιρούσαν το «κλειδί» από τη θόλο της κάμαρας και έμπαιναν από πάνω.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη είχε εκφράσει την εκτίμησή της πως ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι συλημένος, καθώς προστατεύτηκε από τις πέτρες που υπήρχαν στην είσοδό του.
Τι αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού για την πρόσοψη

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η πρόσοψη είναι "μια εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ αιώνα".

Ο διάκοσμος της πρόσοψης δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους και έχει νωπογραφία, που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. "Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67μ. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και προσθέτει:

"Με τη συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ΄ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων. Σε απόσταση 6μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλειπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι".
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο που φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Εκτιμάται ότι επί του διαφραγματικού τοίχου υπάρχει δεύτερη είσοδος, που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου.
Bookmark and Share