Σκουπιδότοπος έγινε βυζαντινός τάφος στην Κωνσταντινούπολη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σκουπιδότοπος έγινε βυζαντινός τάφος στην Κωνσταντινούπολη


  • Η εφημερίδα Hurriyet καταγγέλλει βεβήλωση και κλοπή αρχαιοτήτων.


Βεβήλωση, κλοπή αρχαιοτήτων και καταστροφή της «Κρύπτης της Σηλυβρίας» καταγγέλλει η εφημερίδα «Hurriyet» και επιρρίπτει ευθύνες στις δημοτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης.
Η κρύπτη, η οποία... πιστεύεται ότι είναι εποχής του 4ου μ.Χ. αιώνα επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β', ανακαλύφθηκε το 1988 από τον τούρκο καθηγητή Ουμίτ Σερντιρόγλου, αναστηλώθηκε από το Δημαρχείο και έγιναν πρόχειρες εργασίες συντήρησης των νωπογραφιών και μωσαϊκών στους τοίχους της. Πολύ γρήγορα όμως κίνησαν το ενδιαφέρον αρχαιοκαπήλων και κοινών κλεπτών οι οποίοι ξήλωσαν τις τοπογραφίες και απέσπασαν λίθους και πλάκες από το δάπεδο. Ευτυχώς το 1993 ανακαλύφθηκαν μερικές από αυτές και παραδόθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Αλλά η βυζαντινή κρύπτη και ο γύρω χώρος της έχουν καταληφθεί τα τελευταία χρόνια από δεκάδες άστεγους και ύποπτα στοιχεία, γράφει η εφημερίδα η οποία δημοσιεύει το σχετικό ρεπορτάζ με τον εύγλωττο τίτλο «Βυζαντινός βασιλικός τάφος κατάντησε σκουπιδότοπος». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κλέφτες πήραν ακόμη και την πόρτα που έβαλε ο δήμος για να εμποδίσει την είσοδο στην κρύπτη. Σημειώνει επίσης ότι ο τάφος βρίσκεται στη λεγόμενη νεκρόπολη του Θεοδοσίου Β' και ότι στην περιοχή βρίσκονται και άλλες αρχαιότητες τις οποίες λυμαίνονται αρχαιοκάπηλοι κλπ.
Bookmark and Share