Κούρδοι πεσμεργκά ανακατέλαβαν τρία χωριά βορειοανατολικά της Βαγδάτης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Κούρδοι πεσμεργκά ανακατέλαβαν τρία χωριά βορειοανατολικά της Βαγδάτης


  • Οι Κούρδοι πεσμεργκά, υποστηριζόμενοι από την ιρακινή πολεμική αεροπορία, κατάφεραν να ανακαταλάβουν τρία χωριά στα βορειοανατολικά της Βαγδάτης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και απώθησαν δύο επιθέσεις σε μια άλλη περιοχή χθες βράδυ.


Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του ιρακινού εδάφους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στη χώρα, στις 9 Ιουνίου. Οι... ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ και οι Κούρδοι πεσμεργκά της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν πολεμούν πλέον τους τζιχαντιστές σε πολλά μέτωπα.

Νωρίτερα σήμερα, οι Κούρδοι ανακατέλαβαν τρία χωριά στην περιοχή Τζαλάουλα της επαρχίας Ντιγιάλα καθώς και έναν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές για να μεταφέρουν μαχητές, τρόφιμα και εξοπλισμό, όπως ανέφερε ένας στρατηγός των πεσμεργκά. Οι κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται επίσης πολύ κοντά στο να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των εισόδων της πόλης Τζαλάουλα την οποία έχει καταλάβει το ΙΚ εδώ και αρκετές εβδομάδες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Βορειότερα, οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις στη σιιτική πόλη Τουζ Χουρμάτου που απέχει 175 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη. Οι Κούρδοι, με τη βοήθεια και της ιρακινής αεροπορίας, απέκρουσαν και τις δύο επιθέσεις.

Από τις 8 Αυγούστου οι ΗΠΑ εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών οι οποίοι είχαν φτάσει στο σημείο να απειλούν άμεσα την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η Ουάσινγκτον πραγματοποίησε περισσότερες από 90 τέτοιες επιδρομές, βοηθώντας τους Κούρδους να ανακαταλάβουν ορισμένους τομείς. Οι πεσμεργκά έθεσαν επίσης υπό τον έλεγχό τους την Κυριακή τη ζώνη του Κάρατζ, νοτιοανατολικά της Μοσούλης, την πρώτης πόλης που κατέλαβαν οι ισλαμιστές στις 10 Ιουνίου και έκτοτε έχουν μετατρέψει σε προπύργιό τους.
Bookmark and Share