Καθοριστικός μήνας για το Κυπριακό ο Σεπτέμβριος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Καθοριστικός μήνας για το Κυπριακό ο Σεπτέμβριος


  • Καθοριστικός μήνας για την έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος.


Διπλωματικοί κύκλοι στην...  έδρα των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι, μετά το διορισμό από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ του νέου ειδικού συμβούλου του στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα επιχειρηθεί η «ανανέωση και ενίσχυση» των προσπαθειών προς δυο κατευθύνσεις: προώθηση και εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και γεφύρωση διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών σε ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού.

Η επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, στις αρχές του επόμενου μήνα, θεωρείται ότι θα αποτελέσει την «πρώτη ένδειξη» των τουρκικών προθέσεων.

Μετά τις συνομιλίες που θα έχει ο κ. Ερντογάν με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αναμένεται να ακολουθήσει η πρώτη επίσκεψη στο νησί του κ. Έιντε, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και της ενημέρωσης για το Κυπριακό.

Στη συνέχεια, ο Νορβηγός, νέος ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών - αντικατέστησε τον Αλεξάντερ Ντάουνερ - θα παραστεί στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο Μπαν Κι-μουν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.
Bookmark and Share