Προχωρούν σε πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Προχωρούν σε πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων


  • Μπροστά σε ένα δύσκολο έργο βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, μελετώντας προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους και τον τρόπο που θα εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο. 
"Οι συνθήκες εντός του Τύμβου είναι συνθήκες σπηλαίου"

Σύμφωνα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων από την...
επικεφαλής της ανασκαφής, κυρία Περιστέρη, επκρατούν «συνθήκες σπηλαίου» ενώ εντός του Σαββατοκύριακου πιθανότατα θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες.

Οι συνθήκες που επικρατούν στον τρίτο θάλαμο έχουν κάνει τους αρχαιολόγους να αναθεωρήσουν τον τρόπο εισόδου σε αυτόν τον χώρο. Όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και μία εβδομάδα μέσα στον τρίτο θάλαμο βρίσκονται ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός οι οποίοι προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο υποστήλωσης και αντιστήριξης γιατί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

«Βρισκόμαστε» όπως δήλωσε η κυρία Περιστέρη «μπροστά σε νέα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες αλλά και να αποφευχθεί η κατάρρευση, οπότε αναθεωρείται ο τρόπος εισόδου».

Αυτό σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να μπουν πλέον από την είσοδο που υπάρχει κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και όχι από το άνοιγμα του. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το χώμα, το οποίο είναι αρκετό. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η αποχωμάτωση, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν χώμα σε βάθος 30- 40 πόντων. Οι συνθήκες «είναι συνθήκες σπηλαίου» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Περιστέρη.

Ταυτόχρονα γίνονται εργασίες υποστήλωσης και αντιστήριξης και στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο και μάλιστα αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ολόκληρες τις δύο Καρυάτιδες καθώς κρίνεται απαραίτητο να αφαιρεθούν ακόμη δύο σειρές πέτρες από τον τοίχο σφράγισης που υπάρχει μπροστά από τις Καρυάτιδες.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχει περίπτωση να αποκαλυφθούν ολόκληρες οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες.

Επίσης, από το πρωί σήμερα έχει αρχίσει και η απελευθέρωση των φορτίων χώματος επάνω από τον τάφο. Επειδή υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος που φτάνει τα 14 μέτρα σε ύψος επάνω από τον τύμβο, έχει ξεκινήσει η αφαίρεση σταδιακά ανατολικά και δυτικά από την είσοδο του αρχαίου μνημείου.
Bookmark and Share