«Οι Καρυάτιδες είναι οι φύλακες του τάφου» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

«Οι Καρυάτιδες είναι οι φύλακες του τάφου»


  • Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μανόλης Κορρές, ρίχνει φως στις μυστηριώδεις Καρυάτιδες. 


 «Είναι οι κυρίες, Αθηναίες αρχόντισσες, κορίτσια που πηγαίνουν στον τάφο του ιδρυτή της πόλης με τις...φιάλες και τον τιμούν. Γιατί κάτω από το Ερέχθειο είναι ο τάφος του Κέκροπα. Οι αρχαίες Αθηναίες μπορεί να μην είχαν ψήφο και να μη μετείχαν στην Πνύκα, οι γυναίκες ούτως ή άλλως, δεν είχαν ψήφο ούτε στη Γαλλία το 1910, αλλά είχαν κατά κάποιον τρόπο τον πλήρη έλεγχο σχεδόν των τιμών προς τους νεκρούς» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».

«Η γυναίκα είναι ο θεματοφύλακας των παραδόσεων της οικογένειας. Ο άντρας είναι στην αγορά και ασχολείται με το μέλλον, την πολιτική και τους πολέμους. Η γυναίκα είναι η μνήμη της φυλής. Οι αθηναϊκές Καρυάτιδες δεν είναι απλά ένα ντεκόρ για να υπάρχει, ένα ζωντανό είδος κολόνας. Συμβολίζουν τον θάνατο και τον τάφο, διότι κρατούν φιάλες, δηλαδή σκεύη που χρησιμοποιούνται μόνο στην απότιση τιμών στους νεκρούς. Τα χέρια των γλυπτών στην Αθήνα είναι κομμένα όλα και δεν θα μαθαίναμε ποτέ τι κρατούσαν. Αλλά στη βίλα Αντριάνα (το καλοκαιρινό ανάκτορο του φιλέλληνα Αδριανού έξω από τη Ρώμη) σώζονται τα πιστά αντίγραφα των αθηναϊκών Καρυάτιδων» δήλωσε ο κ. Κορρές.

Σύμφωνα με τη διεπιστημονική ομάδα που ανασκάπτει τον ταφικό τύμβο της Αμφίπολης, οι δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν πριν από μία εβδομάδα έτειναν η μία το χέρι της στην άλλη αποτρέποντας συμβολικά την είσοδο στον χώρο.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα», σχολιάζει ο Μ. Κορρές, «η οποία θα εξεταστεί και ενδεχομένως θα επιβεβαιωθεί ή δεν θα επιβεβαιωθεί όταν και αν βρεθούν τα χέρια των δύο γλυπτών».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Bookmark and Share