Το Παρίσι και οι ελληνικές προσδοκίες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Το Παρίσι και οι ελληνικές προσδοκίες.


  • Εβδομάδα διαπραγματεύσεων


Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και η υιοθέτηση ορισμένων φοροελαφρύνσεων είναι οι βασικοί στόχοι της...κυβέρνησης στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι, την εβδομάδα που ξεκινά.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, βασικό αιτούμενο των Αθηνών είναι η άμεση έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, αλλά και η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εξέλιξη που θα άλλαζε την εικόνα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει το πράσινο φως της τρόικας για κάποιες φοροελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση σε πρώτη φάση κατά 50% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίσης, θέλει να αποτρέψει αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, να αυξηθούν οι δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να μειωθεί ο ΦΠΑ, όπως π.χ. στην οικοδομή, κ.λπ.

Όπως αναφέρει το Έθνος, την Κυριακή, το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών και γνωρίζει ότι δύσκολα θα υπάρξουν αποφάσεις στο Παρίσι. Ήρθε, άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και η δήλωση του Τζέρι Ράις από το ΔΝΤ, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: το Παρίσι θα είναι προπαρασκευαστικό της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα γίνει από την τρόικα στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Αθήνα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, όταν θα έρθει στην Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας.

Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένει από το Παρίσι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ώς πράσινο φως, προκειμένου να κάνει τις πρώτες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις από το βήμα της ΔΕΘ.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Αθήνα μετά την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου, ο αριθμός τους φτάνει τα 600. Σύμφωνα με την τρόικα -όπως αναφέρει Η Καθημερινή την Κυριακή, το ποσοστό υλοποίησης είναι κάτω από 30%, καθώς αν λείπει μια λεπτομέρεια σε κάποια από τις 600 δράσεις, αυτή θεωρείται εκκρεμής.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το ποσοστό συμμόρφωσης είναι 75%, καθώς υπολογίζει στις υλοποιημένες δράσεις και αυτές που έχουν έναν υψηλό βαθμό ωρίμανσης και απλώς απομένουν τυπικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθούν.

Το πρόγραμμα στο Παρίσι

Οι συναντήσεις στο Παρίσι θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τρίτης, 2 Σεπτεμβρίου και θα επικεντρωθούν αρχικά σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών. Την Τετάρτη θα εξεταστούν ανοιχτά θέματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Τέλος, το πρωί της Πέμπτης θα γίνει μια ανασκόπηση με τους εικεφαλής της τρόικας και στη συνέχεια μια άτυπη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης
Bookmark and Share