Χωρίς επιτήρηση το 57% της κυπριακής ΑΟΖ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Χωρίς επιτήρηση το 57% της κυπριακής ΑΟΖ

 
  • Τα κυπριακά ραντάρ αδυνατούν να καλύψουν το 100% της περιοχής αφού δεν έγινε αναβάθμιση του παράκτιου συστήματος ραδιοεπισήμανσης
  • Εξέπνευσε η σύμβαση με την ισραηλινή προμηθεύτρια εταιρεία


Μόνο το 43% της Κυπριακής ΑΟΖ μπορούν να επιτηρήσουν τα κυπριακά ραντάρ αφού... δεν έγινε αναβάθμιση του παράκτιου συστήματος ραδιοεπισήμανσης. Η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης" σημειώνει σήμερα πως προκύπτουν πολλά ερωτήματα για αυτή τη καθυστέρηση στην αναβάθμιση του συστήματος.

Το συγκεκριμένο σύστημα εγκαταστάθηκε από το 2003 και θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να το αναβαθμίσει εγκαίρως με πολύ λιγότερα από όσα απαιτούνται σήμερα χρήματα.
Ωστόσο αφέθηκε για άγνωστους λόγους και εξέπνευσε η σύμβαση με την ισραηλινή προμηθεύτρια εταιρεία και τώρα χρειάζονται τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ και άλλοι δώδεκα μήνες για να μπορούν αστυνομία και Εθνική Φρουρά να επιτηρούν το 80% της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Μέχρι τότε θα θα επιτηρείται μόνο το 43% της ΑΟΖ...
Η Ελεγκτική υπηρεσία της Κύπρου διατύπωσε ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ενημερώνοντας το Υπουργικό συμβούλιο το καλοκαίρι υπέμνησε ότι "είναι το μόνο και κύριο μέσο επιτήρησης του θαλάσσιού μας χώρου".
Bookmark and Share