Τον Φεβρουάριο η δίκη της Χρυσής Αυγής με τους 70 κατηγορουμένους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Τον Φεβρουάριο η δίκη της Χρυσής Αυγής με τους 70 κατηγορουμένους


  • Μετά την υποβολή της εισαγγελικής πρότασης για παραπομπή σε δίκη των εμπλεκομένων στην εγκληματική δράση της Χ.Α., δρομολογούνται οι διαδικασίες για την έναρξη της δίκης, η οποία προσδιορίζεται ότι θα αρχίσει το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου 2015.


Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, που... αξιολόγησε το τεράστιο υλικό που συγκεντρώθηκε από τις πολύμηνες ανακρίσεις των ειδικών ανακριτριών Μαρίας Δημητροπούλου και Ιωάννας Κλάπα, συνολικά 70 άτομα παραπέμπονται σε δίκη.

Ανάμεσα σε αυτά, το σύνολο των βουλευτών που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α., ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, και άλλα 15 άτομα που μετείχαν στην επίθεση κατά Φύσσα. Επίσης, πολλοί άλλοι που μετείχαν σε δολοφονικές επιθέσεις κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, κατά αλλοδαπών στην Κρήτη, κατά χώρων αντιεξουσιαστών στα Πετράλωνα και την Ηλιούπολη κ.ά.

Οι κατηγορίες για τους περισσότερους είναι βαριές, σε βαθμό κακουργήματος, για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για τους βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν και πρόσθετες κατηγορίες για κακουργηματική κατοχή όπλων.

Το Δικαστικό Συμβούλιο των Εφετών αναλαμβάνει τώρα τη σκυτάλη της τελικής κρίσης για την παραπομπή των κατηγορουμένων στη, μεταπολεμικά, μεγαλύτερη υπόθεση οργανωμένης ναζιστικής δράσης με εγκληματικά χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη.

Η απόφαση του Συμβουλίου που αναμένεται πριν ή αμέσως μετά την περίοδο των εορτών, είναι και το τελευταίο στάδιο δικαστικής κρίσης πριν από το εδώλιο για τη Χ.Α.

Αλλωστε η πρόταση Ντογιάκου, ο οποίος είχε εποπτεύσει και τις ανακρίσεις, είναι τόσο τεκμηριωμένη, που οι δικαστές του Συμβουλίου εκτιμάται ότι θα έχουν «λίγη δουλειά να κάνουν».

Η δίκη που αναμένεται, όπως είναι φυσικό, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεν έχει ακόμα καθοριστεί πού θα διεξαχθεί, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και λόγω των αυτονόητων δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν.

Οι όποιες συσκέψεις αρμοδίων δικαστικών παραγόντων και του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχουν οδηγήσει προς το παρόν σε λύση για τον τόπο διεξαγωγής της δίκης.

Ωστόσο, η εισαγγελική πρόταση, που είναι η πρώτη μεγάλη αποτίμηση του τεράστιου υλικού της δικογραφίας, οδηγεί με βεβαιότητα στην εκτίμηση ότι ο αριθμός εκείνων που θα καθίσουν τελικώς στο εδώλιο θα είναι μεγάλος, με δεδομένο ότι τα στοιχεία για την ενοχή τους που περιλαμβάνονται στην πρόταση είναι πολλά και δίδουν απάντηση σε όσους κατά καιρούς αμφισβήτησαν τη δυνατότητα συλλογής αποδείξεων, που να θεμελιώνουν την εγκληματική δράση της Χ.Α. και την άμεση εμπλοκή των υψηλόβαθμων στελεχών της.

Ενδεικτικό της βαρύτητας των στοιχείων είναι ότι τα περισσότερα αποτελούν γεγονότα, προκύπτουν από τις κατασχέσεις στα σπίτια των εμπλεκόμενων βουλευτών, από μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και όσα οι ίδιοι οι βουλευτές της Χ.Α. παραδέχονται σε βίντεο και ηλεκτρονικές καταγραφές
Bookmark and Share