Συλημένος ο τάφος: Οι άρπαγες πήραν χρυσάφι, άργυρο, πολύτιμα αντικείμενα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Συλημένος ο τάφος: Οι άρπαγες πήραν χρυσάφι, άργυρο, πολύτιμα αντικείμενα..


  • Το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμη και η τέφρα, υπολείμματα του νεκρού της Αμφίπολης, αφήνουν οι επιστήμονες – αρχαιολόγοι την ίδια στιγμή που φούντωσαν τα σενάρια για «πλιάτσικο» που πιθανότατα έχει γίνει στο εκπληκτικό μνημείο του λόφου Καστά.


Ο κορυφαίος αρχαιολόγος... Πέτρος Θέμελης, μετά τα νέα ευρήματα λέει κατηγορηματικά. «Ναι, ο τάφος είναι συλημένος δεν το λέω μόνον εγώ -επιτέλους, το λένε και άλλοι. Ήταν προφανές, σε εμένα τουλάχιστον από την πρώτη στιγμή, από την είσοδο. Τα σπασμένα κεφάλια και τα φτερά των Σφιγγών, η απουσία των συνδέσμων από σίδερο και μολύβι ήταν ενδείξεις. Ποιός τα πήρε αυτά;
Οι σεισμοί και τα φυσικά φαινόμενα δεν ενδιαφέρονται για τα μέταλλα, ούτε για τα κεφάλια των Σφιγγών. Οι άνθρωποι είναι οι άρπαγες που κυνηγούν τα μέταλλα, κυνηγούν το χρυσάφι και τα πολύτιμα αντικείμενα και προβαίνουν σε βαρβαρότητες και βανδαλισμούς. Κι εμείς τα αποδίδουμε στη φύση, αλλά, είναι οι άνθρωποι, οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου οι κατά καιρούς τυμβωρύχοι...»

Μιλώντας στο Τhe TOC ο καθηγητής αναφέρει: «Δεν έγιναν πρόσφατα οι συλήσεις, είναι παλαιές. Σκεπάστηκε ο τύμβος με χώμα, το οποίο χώμα εισχώρησε από ρωγμές και οπές και σε κοντινό χρονικό διάστημα από την ταφή του νεκρού, όταν οι μνήμες για τον σπουδαίο νεκρό ήταν ακόμη νωπές, έγιναν οι τυμβωρυχίες...»
«Από τη στιγμή που έκλεινε η πόρτα, που έφραζε, το μνημείο ήταν πόλος έλξης. Ήξεραν όλοι περί τίνος πρόκειται, δεν ήταν μόνο οι συγγενείς που παρακολουθούσαν τις κηδείες, όλος ο κόσμος ήξερε ότι οι άνθρωποι που ενταφιάζονταν σε αυτά τα λαμπρά μνημεία ήταν πάμπλουτοι και ότι έκρυβαν μέσα θησαυρούς για τη μετά θάνατον ζωή τους. Η «πίστη», ότι θα πάρουμε μαζί μας όλα τα πλούτη θα μας καταστρέψει... Αλλά είναι στην ανθρώπινη φύση αυτά, δυστυχώς...»
Ήξεραν όλοι περί τίνος πρόκειται, δεν ήταν μόνο οι συγγενείς που παρακολουθούσαν τις κηδείες, όλος ο κόσμος ήξερε ότι οι άνθρωποι που ενταφιάζονταν σε αυτά τα λαμπρά μνημεία ήταν πάμπλουτοι

Τι εννοούσατε όταν είπατε ότι ο τάφος είναι άδειος; Ερωτάται ο κ. Θέμελης.
«Εννοώ κάτι πολύτιμο, χρυσάφι και άργυρο, αντικείμενα, κινητά ευρήματα, δεν εννοώ σταθερά στοιχεία που καμιά φορά εμπεριέχουν οι κυρίως ταφικοί θάλαμοι, όπως μία κλίνη χτιστή, μαρμάρινη, έναν θρόνο ο οποίος δεν μετακινείται εύκολα -που δεν μπορούν να βγάλουν από τον τάφο για να τα πουλήσουν.
Τα κινητά αντικείμενα ενδιέφεραν τους τυμβωρύχους. Και όπως έχουμε πει, οι τυμβωρύχοι είναι και βιαστικοί.Το έχουμε ζήσει και σε άλλους, απλούστερους τάφους, κιβωτιόσχημους. Το ενδιαφέρον τους είναι οι μικρές Σφίγγες, τα κοσμήματα -χρυσά σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, βραχιόλια κλπ- και είναι τόσο βιαστική η σύληση, η επέμβαση, που το «πέρασμα» τους αφήνει στοιχεία ...»

Υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν υπολείμματα του νεκρού, υπολείμματα του σε περίπτωση που έγινε καύση;
«Επειδή δεν ενδιαφέρουν τους τυμβωρύχους» απαντά ο κ. Θέμελης «υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν. Δεν το αποκλείω. Οι αρχαιολόγοι σκαλίζουμε τα πάντα. Κατά καιρούς έχουμε βρει αντικείμενα από ξύλο, ακόμη και υφάσματα έχουμε βρει -για να είμαι πιο ακριβής, ίχνη υφασμάτων.
Βρίσκουμε στοιχεία ακόμη και όταν έχει προηγηθεί σύληση, δεν πτοούμαστε. Γιατί, εάν υπάρχει, π.χ. μια λάρνακα, ένα στοιχείο από στέρεο υλικό, από πέτρα, θα έχει παραμείνει...»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το κεφάλι της Σφίγγας που βρέθηκε αρκετά μακριά από την είσοδο, ανακάλυψαν και κάτι ακόμη ανησυχητικό.
Το πάτωμα από πωρόλιθο βρέθηκε αναστατωμένο. Οι πέτρες αναστατωμένες, σαν κάποιος να είχε σκάψει και να τις είχε βγάλει...
Η θέση αυτή, τη στιγμή που αμέσως πριν έχει εντοπιστεί σχεδόν απείραχτο το μοναδικό ψηφιδωτό βάζει σε πολλές σκέψεις τους αρχαιολόγους...
Μοιάζει σαν κάποιο χέρι να έσκαψε και να κατέστρεψε το πάτωμα. Δεν μοιάζει με φυσική φθορά και το ερώτημα είναι γιατί...
Bookmark and Share