Αμφίπολη: Αναπάντητο το μυστήριο με την «τρύπα» στο κέντρο του ψηφιδωτού - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Αναπάντητο το μυστήριο με την «τρύπα» στο κέντρο του ψηφιδωτού


  • Μπορεί οι τελευταίες ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη να έχουν προκαλέσει θαυμασμό με την αποκάλυψη της πλήρης έκτασης του ψηφιδωτού, το ίδιο το έργο, όμως, εξακολουθεί να αφήνει ένα μεγάλο ερώτημα αναπάντητο.

Τι κρύβεται πίσω από τη φθορά που έχει το... σχήμα κύκλου περίπου στο κέντρο του έργου;
Που οφείλεται η «τρύπα» αυτή;
Γιατί δημιουργήθηκε όταν όλο το υπόλοιπο έργο είναι ανέπαφο;

Η εκτίμηση της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη είναι ότι η φθορά αυτή δεν φαίνεται να είναι φυσική εγείροντας ξανά ερωτήματα τόσο για το αν ο τάφος είναι ασύλητος όσο και για το τι απεικονιζόταν στο τμήμα αυτό που λείπει.
Σημειώνεται, πάντως, ότι αν και ερωτήθηκε η κυρία Περιστέρη περιορίστηκε μόνο στο να πει ότι η φθορά αυτή «δεν έχει λογική» αποφεύγοντας να ονοματίσει αν πρόκειται για τυμβωρυχία...

Είναι βασιλικός ο τάφος;
Αναπάντητο εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο αυτό ερώτημα που υπάρχει από την πρώτη στιγμή που η ομάδα της κυρίας Περιστέρη ανακοίνωσε ότι κατάφερε να εισέλθει στον τάφο της Αμφίπολης. Μολονότι τα στοιχεία δείχνουν προς μια κατεύθυνση σημαντικότητας του προσώπου, οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στην Αμφίπολη παραπέμπουν στην ολοκλήρωση της ανασκαφής προκειμένου να δοθεί η απάντηση αυτή. Ωστόσο σημειώνουν ότι το ψηφιδωτό που «για πρώτη φορά απαντάται σε ταφικό μνημείο» σίγουρα ανεβάζει τη σημαντικότητα του μνημείου.
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που έχει γνώση των ερευνών στην Αμφίπολη εξέφρασε τη βεβαιότητα, πάντως, ότι ο τάφος στον λόφο Καστά είτε ανήκει σε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας είτε σε έναν από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δυναστείας την εποχή..
Bookmark and Share