Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις αναμένονται τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις αναμένονται τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες.

Για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες η “περιπέτεια” τελειώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, χωρίς “απρόοπτα” καθώς και οι τέσσερις είτε χωρίς νέες κεφαλαιακές ανάγκες είτε με μικρές και διαχειρίσιμες, εντάσσονται πλέον στο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας με επαρκή κεφάλαια για να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.
  • Αύριο το μεσημέρι οι επίσημες ανακοινώσεις για τα τραπεζικά stress test.
Με τις τράπεζες να βάζουν τις υπογραφές τους κάτω από τα αποτελέσματα των stress tests ολοκληρώθηκε σήμερα η...διαδικασία ελέγχου των 128 συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών που καταλήγει με την ανάληψη της εποπτείας τους από την ΕΚΤ.

Για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες η “περιπέτεια” τελειώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, χωρίς “απρόοπτα” καθώς και οι τέσσερις είτε χωρίς νέες κεφαλαιακές ανάγκες είτε με μικρές και διαχειρίσιμες, εντάσσονται πλέον στο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας με επαρκή κεφάλαια για να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Για την Alpha Bank δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων την φέρουν να περνά τα test χωρίς να προκύπτουν νέες κεφαλαικές ανάγκες, ενώ κάποιες πληροφορίες φέρουν και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται σε παραπλήσια θέση. Και οι δύο άλλες τράπεζες όπως η Εθνική και η Eurobank σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους φέρονται να έχουν μικρές ανάγκες των οποίων όμως έχει ήδη δρομολογηθεί η κάλυψη με τα πλάνα αναδιάρθρωσης τα οποία έχει εγκρίνει η DGComp.

  Η αντίληψη που έχει διαμορφωθεί μετά τις ενημερώσεις των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα…».

Σε ερώτηση και του οικονομικού portal Capital.gr, σε παράγοντες που εμπλέκονται στις διαδικασίες, τι σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα η διευκρινιστική απάντηση ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες «είτε δεν χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια είτε όποια εξ αυτών χρειασθεί έχει ήδη εξασφαλισμένη την διαδικασία για την έγκαιρη κάλυψη τους…».

Σε σημαντικό πλεονέκτημα των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να αναδεικνύεται το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο 2014 και τα πλάνα αναδιάρθρωσης μέσω των οποίων τρέχουν ήδη οι παρεμβάσεις για την βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Το «πλεονέκτημα» αυτό αποτυπώνεται στα δύο επιπλέον στοιχεία που θα δοθηκαν από την ΕΚΤ με τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες - σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες - και ειδικά στο δυναμικό σενάριο.

Παρ’ όλα αυτά τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα, με συνομιλητές στην Φρανκφούρτη, συνιστούν ψυχραιμία και επιφυλακτικότητα έναντι της υπάρχουσας φημολογίας μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι όταν ο Draghi θα παρουσιάσει τα τελικά αποτελέσματα.

Απόλυτη «σιγή» επικρατεί επίσης και από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, από την οποία η μοναδική πληροφορία περιορίζεται στο ότι την Κυριακή το πρωί θα διενεργηθεί τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου της ΕΚΤ που θα επικυρώσει τα αποτελέσματα μετά την αποδοχή τους από τα ΔΣ των τραπεζών. Οι τελικές ανακοινώσεις θα παρουσιασθούν με συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα και με την θετική αναμενόμενη έκβαση των αποτελεσμάτων (σ.σ. θετική έκβαση θεωρείται η αποφυγή αποτελεσμάτων χειρότερων των αναμενόμενων) η επόμενη ημέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα αλλάξει και πολλά ως προς την δυνατότητα των τραπεζών να αυξήσουν την χρηματοδότηση της οικονομίας. Όπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι «κάθε τράπεζα ήδη γνώριζε μέχρι που μπορούσε να αυξήσει ή όχι τις χορηγήσεις της και πριν από τα stress test…».

Toυ κ.Γ.Αγγελή
Bookmark and Share