Ιδιώτες στον έλεγχο εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ιδιώτες στον έλεγχο εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς.


  • Τη διενέργεια ελέγχων εισιτηρίων και η επιβολή προστίμων και από ιδιώτες και η δυνατότητα πληρωμής των προστίμων εντός 60 ημερών από την επιβολή τους περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων» το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.


Μεταξύ άλλων, στο... νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα σχετικά με τους ελέγχους εισιτηρίων στους επιβάτες όλων των συγκοινωνιακών φορέων (οδικών αστικών και υπεραστικών και σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών).

Όσον αφορά το ύψος των προστίμων, αυτό ορίζεται ως εξής:

Στους διακινούμενους με αστικά συγκοινωνιακά μέσα στις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ίσο με το 60πλάσιο του βασικού ή μειωμένου εισιτηρίου

Στους διακινούμενους με αστικά συγκοινωνιακά μέσα των λοιπών περιοχών της χώρας, ίσο με το 20πλάσιο του βασικού ή μειωμένου εισιτηρίου.

Στους διακινούμενους με υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα, ίσο με το διπλάσιο της τιμής του εισιτηρίου αφετηρίας – τέρματος του δρομολογίου.

Στους διακινούμενους με σιδηροδρομικά οχήματα, ίσο με το διπλάσιο του αντιτίμου της διαδρομής την οποία πραγματοποίησε το τρένο, από την αφετηρία αυτού και έως του πρώτου, μετά την διαπίστωση της παράβασης, σταθμού στον οποίο προβλέπεται στάση της αμαξοστοιχίας.

Ως αρμόδιοι για την διενέργεια των ελέγχων μετακίνησης με το νόμιμο κόμιστρο και της επιβολής προστίμου στους παραβάτες ορίζονται οι εντεταλμένοι Ελεγκτές Κομίστρου, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του οικείου συγκοινωνιακού φορέα (του ΟΑΣΑ και των οικείων Εταιριών Παροχής Συγκοινωνιακού Έργου -ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ- για την Αθήνα) ή υπάλληλοι τρίτου φορέα (νομικού προσώπου), στον οποίο έχει αναθέσει ο οικείος συγκοινωνιακός φορέας τον έλεγχο κομίστρου, εφόσον οι υπάλληλοι του τρίτου φορέα φέρουν ειδική προς τούτο εξουσιοδότηση του οικείου συγκοινωνιακού φορέα.

Για την επιβολή του προστίμου είναι απαραίτητη η σύνταξη πράξης βεβαίωσης παράτασης, αντίγραφο της οποίας δίδεται στον επιβάτη, ενώ οι χώροι διενέργειας των ελέγχων είναι το εσωτερικό των οχημάτων όλων των μέσων καθώς ο χώρος μετά τα ακυρωτικά μηχανήματα στους σταθμούς του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.

Στην πράξη βεβαίωσης της παράβασης διατυπώνεται πρόσκληση στον παραβάτη για άμεση πληρωμή του προστίμου στον συντάκτη της πράξης Ελεγκτή Κομίστρου ή για πληρωμή μέσα σε εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες από την επομένη της βεβαίωσης της παράβασης (από 20 που ισχύει σήμερα) στο ταμείο του οικείου Συγκοινωνιακού φορέα ή με άλλο τρόπο που θα καθορίσει ο οικείος συγκοινωνιακός φορέας.
Bookmark and Share