Εικόνες σήψης στην Αθήνα ...την ώρα που στις Βρυξέλλες ψάχνουν «σωσίβιο» για την αξιολόγηση. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Εικόνες σήψης στην Αθήνα ...την ώρα που στις Βρυξέλλες ψάχνουν «σωσίβιο» για την αξιολόγηση.


  • Σε επικίνδυνη ατραπό φαίνεται να μπαίνει η πολιτική ζωή του τόπου μετά τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Παύλου Χαϊκάλη, ο οποίος κατήγγειλε απόπειρα εξαγοράς του ώστε να ψηφίσει την υποψηφιότητα Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Το δηλητήριο, οι μηνύσεις ή οι απειλές για μηνύσεις αλλά και το σκηνικό πόλωσης είναι τα κυρίαρχα του... πολιτικού «διαλόγου», που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κι αυτό την ώρα που τα προβλήματα της οικονομίας δεν περιμένουν ενώ και η αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενά της είναι το πιο ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσει το πολιτικό σύστημα, που όπως ανέφερε σε μια σιβυλλική δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραπέμπει σε «ζούγκλα».

Αντί λοιπόν το πολιτικό σύστημα να καταβάλλει προσπάθειες να διαγνώσει τις προθέσεις των δανειστών, να προσπαθήσει να αξιοποιήσει το μομέντουμ που ίσως προκύψει με τη λεγόμενη «πιστωτική χαλάρωση» από την ΕΚΤ, να ετοιμαστεί για το μεγάλο «παζάρι» με την τρόικα, αναλίσκεται σε «ασκήσεις» διαφθοράς συντελώντας στη διαχείριση της χειρότερης δυνατής εντύπωσης έξω.

Σαφέστατα η εικόνα, που δίνει έξω η Αθήνα παραπέμπει σε «μεγάλο ασθενή». Ουσιαστικά καταδεικνύεται ότι το πολιτικό σύστημα που έφερε τη χώρα ως τον γκρεμό δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κι αυτό την ώρα που σύμφωνα με το Reuters η ΕΚΤ ανοίγει τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση στην ζώνη του ευρώ (ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς) λέγοντας πως αναζητεί τρόπους που θα υποχρεώσουν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, να επωμιστούν μεγαλύτερο ρίσκο σε περίπτωση αγοράς κρατικών ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση).

Παράλληλα ακόμα κι ο μέχρι σήμερα «απών» από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έστειλε ένα σχετικό μήνυμα, που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στην Αθήνα εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Υστερα από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος είπε ότι «τόσο ο ίδιος, όσο και η Καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια στην Ελλάδα, ούτως ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο». Ωστόσο, δεν δίστασε να αναφέρει ότι η ΕΕ αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η «ζούγκλα» της Αθήνας
Κατά τα λοιπά στην Αθήνα η αδυναμία των θεσμών να διαχειριστούν γρήγορα και με εχέγγυα διαφάνειας, στο φόντο και όσων έχουν συμβεί με το θέμα της Χρυσής Αυγής (υποκλοπές, εμπλοκή Μπαλτάκου κλπ) επαναφέρουν το μείζον θεσμικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αναμφισβήτητα απαιτείται άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε οι όποιες σκιές να διαλυθούν εν όψει και των επόμενων διαδικασιών για την εκλογή ΠτΔ. Ωστόσο άγνωστο είναι αν θα καταφέρει η δικαιοσύνη να αποφανθεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και η επόμενη ψηφοφορία.
Μέχρι τότε μάλλον η Βουλή μάλλον με αρένα θα μοιάζει...
Του κ.Γ.Αλεξάκη
Bookmark and Share