Bloomberg: «Θύμα» της επιτυχίας του κινδυνεύει να γίνει ο Σαμαράς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: «Θύμα» της επιτυχίας του κινδυνεύει να γίνει ο Σαμαράς

"O κ. Σαμαράς έχει διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει αυτό που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν αδύνατον: τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μετά από τέσσερις δεκαετίες.
O κίνδυνος που αντιμετωπίζει είναι να γίνει «θύμα της ίδιας του της επιτυχίας», καθώς πέντε χρόνια λιτότητας έχουν οδηγήσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην υπόσχεση ότι θα άρει αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο νυν Έλληνας πρωθυπουργός."


Στο «στοίχημα» του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τις πρόωρες προεδρικές εκλογές, αναφέρεται, εκ νέου, εκτενές δημοσίευμα του Bloomberg, το...οποίο στην εισαγωγή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει μετατραπεί σε μία συμβολική φιγούρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ψηφοφορία που θα αποφασίσει εάν θα μετατραπεί σε ένα μεταρρυθμιστή Πρωθυπουργό σε μία ακόμη “ελαττωματική” φιγούρα στην επικίνδυνη πολιτική ζωή της Ελλάδας”.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο το πρακτορείο από το 2012 έως και σήμερα ο κ. Σαμαράς έχει διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ είναι πολύ κοντά στο να επιτύχει αυτό που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν αδύνατον: τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μετά από τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κ. Σαμαράς είναι να γίνει «θύμα της ίδιας του της επιτυχίας», καθώς πέντε χρόνια λιτότητας έχουν οδηγήσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην υπόσχεση ότι θα άρει αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο νυν Έλληνας πρωθυπουργός.

Πρόωρες εκλογές
Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές και το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, ο κ. Nicholas Economides, καθηγητής Οικονομικών στο Stern Business School, υποστηρίζει ότι αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να γίνουν, καθώς θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους πιστωτές και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη.

Ακολούθως γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι – παρά την αύξησή τους τις τελευταίες ημέρες – οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά από το 2012 που ανέλαβε την εξουσία στην χώρα ο κ. Σαμαράς.

Ασκήσεις ισοροπίας
Πάντως το πρακτορείο αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς – πριν ανέλθει στην εξουσία – ήταν αντίθετος με το μνημόνιο και είχε επιτεθεί στον τότε Πρωθυπουργός Γιώργο Παπανδρέου για την απόφασή του να δεχθεί διεθνή βοήθεια. Αυτό οδήγησε και σε τεταμένες σχέσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία «σνόμπαρε» τον κ. Σαμαρά για 18 μήνες στις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξαν (ανώνυμα) Έλληνες αξιωματούχοι, προφανώς στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αφήνει να εννοηθεί το αμερικανικό πρακτορείο.

Αφού, όμως, ανέλαβε την εξουσία το 2012 ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς από τη μία πλευρά μάχεται να καταπολεμήσει τις αμφιβολίες Ευρώπης και ΔΝΤ για τη δέσμευση της Ελλάδας να πειθαρχήσει δημοσιονομικά και από την άλλη να μειώσει τον θυμό των Ελλήνων για τη χειρότερη ύφεση στη χώρα εδώ και μισό αιώνα.

Αυτή η προσπάθεια ισορροπίας, κόστισε στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στα μέσα του 2013, μετά τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και την απόλυση 2.600 εργαζομένων.

Ούτως ή άλλως η κυβερνητική συνεργασία χαρακτηρίζεται ως “εύθραυστη”, ενώ ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να “τρέχει” προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες τόσο με τους πιστωτές όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Τελικώς όλες του οι προσπάθειες αν μη τι άλλο κέρδισαν τη συμπάθεια της Άγγελα Μέρκελ, κάτι που αποδείχθηκε από την επίσημη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου τον Απρίλιο, ενώ ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ως “δυναμική φιγούρα” τον κ. Σαμαρά.

Καταλήγοντας το πρακτορείο τονίζει ότι εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει – χωρίς να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία – τις πρόωρες εθνικές εκλογές, η Ελλάδα θα βρεθεί σε μία αχαρτογράφητη περιοχή, με δεδομένο ότι θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι όχι και τόσο σύνηθες στην ελληνική πολιτική ζωή.
Bookmark and Share