Καθηλώνονται όλα τα ελληνικά F-16 Block 50 μετά την τραγωδία στην Ισπανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Καθηλώνονται όλα τα ελληνικά F-16 Block 50 μετά την τραγωδία στην Ισπανία


  • Καθηλώνονται όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50 μετά την τραγωδία στην Ισπανία. Η διαταγή εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το ΓΕΑ και ζητείται ο έλεγχος όλων των αεροσκαφών της ίδιας παρτίδας.


Είναι μία... πάγια διαδικασία που ακολουθείται μετά από ένα δυστύχημα ή ατύχημα.

Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στον κινητήρα και στο σύστημα ελέγχου πηδαλίων των αεροσκαφών, εκεί όπου εκτιμάται πώς οφείλεται το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία με τους 10 νεκρούς και περίπου 21 τραυματίες.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάτι ποιο συγκεκριμένο όσον αφορά τους δύο Έλληνες χειριστές, αν και θεωρείται πώς είναι ανάμεσα στους νεκρούς, καθώς πληροφορίες από το ΓΕΑ αναφέρουν πώς λόγω ύπαρξης τοξικών και σύνθετων υλικών η περιοχή του δυστυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές αρχές. Κλιμάκιο της ΠΑ μεταβαίνει στην Ισπανία με C-130 προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην περιοχή.

Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν στο μεταξύ φθάσει από χθες στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας εκτιμούν πώς ο έλεγχος του fly by wire θα είναι αυτός που θα δώσει ασφαλή συμπεράσματα στο τι πήγε στραβά με το F- 16 Block 50 της 340 Μοίρας.

Όπως αναφέρουν οι Ισπανοί οι οποίοι «φιλοξενούσαν» μαχητικά αεροσκάφη από Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες για το TLP, «το ελληνικό F -16 έπεσε την χειρότερη δυνατή στιγμή, στο χειρότερο σημείο».

Κι αυτό γιατί η κράτηση κινητήρα συνέβη στη απογειώση όταν το αεροσκάφος ήταν γεμάτο με καύσιμα και έπεσε στο σημείο του διαδρόμου που ήταν σταθμευμένα πολλά αεροσκάφη. Το ελληνικό F-16 έπεσε πάνω σε πέντε αεροσκάφη Mirage και Alpha Jet.

Ο πρωθυπουργός, της Ισπανίας Μ. Ραχόϊ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας και Ιταλίας αναμένονται στην Ισπανία και ο υπουργός Άμυνας δήλωσε αργά τη νύχτα ότι επιδιώκει επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΕΘΑ.
Bookmark and Share