Προσωρινή συμφωνία Ευρώπης, Ουκρανίας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Προσωρινή συμφωνία Ευρώπης, Ουκρανίας και Ρωσίας για το φυσικό αέριο


  • Σε συμφωνία για τη συνέχιση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία έως τα τέλη του Μαρτίου κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας Μόσχα και Κίεβο, με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Χάρη στη συμφωνία, εξασφαλίζεται και η...απρόσκοπτη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου διέρχεται μέσω των ουκρανικών αγωγών.

Βάσει της συμφωνίας, η ουκρανική εταιρεία Naftogaz δεσμεύεται «να προπληρώσει στη ρωσική Gazprom τον Μάρτιο το ποσό για την αγορά ποσοτήτων που θα διασφαλίσουν την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών της χώρας».

Από την πλευρά της, η Gazprom «εγγυάται τη μεταφορά της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα παραδίδει σε περιοχές που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών έως και 114 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα στην Ουκρανία, στη βάση των προκαταβολών που έχει λάβει».

Νέα τηλεδιάσκεψη για την ουκρανική κρίση

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και οι πολιτικές προσπάθειες για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Νέα τηλεδιάσκεψη είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Κατά τις επαφές σημειώθηκε «πρόοδος», όμως η κατάσταση θα πρέπει να «βελτιωθεί» περισσότερο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη των τεσσάρων ηγετών «εξετάστηκε ο βαθμός της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τη 12η Φεβρουαρίου. Διαπιστώθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, ωστόσο η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί»» περαιτέρω, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Γαλλίας.

«Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) να διαδραματίσει αμεσότερο ρόλο προκειμένου να βελτιωθεί η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και (να υλοποιηθεί) η απόσυρση των βαρέων όπλων», αλλά και «να συντάσσει καθημερινά μία έκθεση για την εφαρμογή» της συμφωνίας του Μινσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι «η απελευθέρωση των κρατουμένων» των δύο πλευρών «και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διευκολυνθούν σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» επισημαίνει ακόμη η γαλλική προεδρία, που διευκρίνισε ότι αντιπρόσωποι των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών θα συναντηθούν «την Παρασκευή προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ».

Bookmark and Share