Τι εννοεί ο ποιητής-Βαρουφάκης; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Τι εννοεί ο ποιητής-Βαρουφάκης;


Ωραία μας τα είπε χθές ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη του Χατζηνικάλου στο Star, αλλά μου δημιούργησε μερικές αμφιβολίες. 
Πρώτον τι εννοεί από αυτά που λέει. 
Δεύτερον αν εκφράζει την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. 
Τρίτον αν θα είναι εκεί για να τα κάνει όσα λέει σε ενα - δυο μήνες.


Να σας εξηγήσω τι εννοώ:
 1. Πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει στον Παπαδάκη οτι θα βάλει έκτακτο φόρο.
Οι υπόλοιποι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν "βίαια" οπότε χθές ο Βαρουφάκης βγήκε και είπε: "Δεν θα βάλω έκτακτο φόρο (το τόνισε δυο φορές σε στύλ read my lips, no more taxes) και συμπλήρωσε οτι ποτέ όμως δεν μπορείς να το αποκλείσεις.
Τι εννοεί;
Οτι δεν θέλει να βάλει φόρο, αλλά αν χρειστεί (που θα χρειαστεί) θα βάλει.

2. Λέει για τους πλούσιους, οτι ο ίδιος είναι αντίθετος με τη φορολόγηση της περιουσίας. Οκ τον πιστεύουμε.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση δεν είναι. κάθε άλλο μάλιστα, είναι φανατικά υπέρ της φορολόγησης της περιουσίας και το έχουν δηλώσει.
Λέει επίσης για τους πλούσιους οτι θέλει να φορολογήσει εκείνους που ενώ δηλώνουν εισόδημα 4 - 5.000 ευρώ το χρόνο αγοράζουν επαύλεις. Μάλλον έχει διαφορετική άποψη από αυτή που έχει η υπόλοιπη κυβέρνηση για το ποιός είναι πλούσιος και ποιός πρέπει να φορολογηθεί.

3. Είπε ο ίδιος: "Δεν είμαι δεμένος με την καρέκλα του υπουργού και θεωρώ οτι όταν τελειώσει αυτή η φάση και εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία, ο Πρωθυπουργός μπορεί να με αντικαταστήσει με κάποιον άλλο καλύτερο για να εφαρμόσει την αναπτυξιακή πολιτική. Προδιέγραψε ο ίδιος την αποχώρηση του.

Τι καταλαβαίνω εγώ από όλα αυτά:

Δεν μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά αυτά που λέει ο υπουργός διότι δεν εκφράζει τελικά την άποψη της κυβέρνησης.
Ο ίδιος λέει κάτι τη μία μέρα και το εντελώς αντίθετο την επόμενη, οπότε δεν ξέρουμε τι ισχύει.
Θα φύγει σύντομα, εγώ προσωπικά πιστεύω το αργότερο αμέσως μετά τη συμφωνία του Ιουνίου (αν τελικά κλειστεί συμφωνία), μπορεί και νωρίτερα ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Θα φύγει για δυο λόγους:

- Πρώτον διότι δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που θα κάτσει στο γραφείο του (όπως δήλωσε ο ίδιος στον Παπαδάκη, δεν έχει κάτσει ποτέ στην καρέκλα του υπουργού) και θα συνεργαστεί εμ τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών για να κάνει υπολογισμούς, τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο και να εφαρμόσει μια οποιαδήποτε πολιτική.
Ο Βαρουφάκης, είναι προφανές οτι ανέλαβε τη διαπραγμάτευση - για όσο τον στέλνει ο Τσίπρας να διαπραγματεύεται - θα χρεωθεί την αποτυχία, αν αποτύχουμε και θα αποχωρήσει με ένα ταρατατζούμ για να κάνει μια νέα καριέρα διεθνούς συμβούλου πάντα υπό το φώς των προβολέων και μπροστά στις κάμερες, αν τελικά δεν του δοθεί η ευκαιρία να παέι κατευθείαν στο Χόλυγουντ για να γίνει αληθινός στάρ.

- Δεύτερον θα φύγει για να πάει διακοπές το καλοκαίρι.
Είπε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας…

Με λίγα λόγια, μην ακούτε τι λένε, περιμένετε να δείτε τι θα ψηφίσουνε...
Bookmark and Share