ΝΑΤΟ: Ταλιμπάν του Αφγανιστάν στρατολογεί το Ισλαμικό Κράτος έναντι αδράς αμοιβής. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΝΑΤΟ: Ταλιμπάν του Αφγανιστάν στρατολογεί το Ισλαμικό Κράτος έναντι αδράς αμοιβής.


  • Με τη στρατολόγηση μελών των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις του το Ισλαμικό Κράτος το οποίο καταφεύγει ακόμη και στην «πληρωμή» των στρατιωτών προκειμένου να αλλάξουν στρατόπεδο.


Αυτό αποκάλυψε ο Αμερικανός στρατηγός John Campel διοικητής της... αποστολής του ΝΑΤΟ στην Kabul μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Αυτό που βλέπουμε είναι Ταλιμπάν που αλλάζουν όνομα. Βλέπουν (στο ΙΚ) μια ευκαιρία να αποκτήσουν περισσότερους πόρους και να τραβήξουν επάνω τους την προσοχή. Είχαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚ πληρώνει τα διπλά απ' όσα πληρώνουν οι Ταλιμπάν στους ανθρώπους που στρατολογούν».
Τη μια μέρα οι Ταλιμπάν κρατούν τη λευκή σημαία, σύμβολο των Αφγανών Ταλιμπάν και την επομένη τη μαύρη του ΙΚ»..
Όπως διευκρίνισε ο αμερικανός στρατηγός ωστόσο «με το ΙΚ υπάρχει μια διαφορετική δυναμική από αυτήν που παρατηρήσαμε πέρσι».
«Γίνεται στρατολόγηση στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν κι αλλού. Περνούν από εδώ χρήματα. Όμως δεν έχουμε δει μεγάλα ποσά. Ούτε έχουμε δει δράση του ΙΚ στο Αφγανιστάν» υπογράμμισε.
Ο στρατηγός προειδοποίησε ωστόσο ότι «αν δεν ασκηθεί πίεση σε πρόσωπα που σχετίζονται με το ΙΚ τα πράγματα θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις».
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει επιχειρήσεις όπως αυτές που γίνονται από το ΙΚ στη Συρία, όμως αυτός είναι ο σκοπός τους. Για αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα», συμπλήρωσε.
Ο Campel υπογράμμισε ότι η απειλή είναι εξίσου μεγάλη και για το Πακιστάν και κάλεσε το Ισλαμαμπάντ να συνεργαστεί με την Kabul για να αντιμετωπίσουν από κοινού τους τζιχαντιστές, κυρίως μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.
Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που έχουν βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις τους μετά την ανάληψη της αφγανικής προεδρίας από τον Ashraf Ghani, πέρσι τον Σεπτέμβριο, υπέγραψαν πρόσφατα ένα μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι μυστικές υπηρεσίες τους
Bookmark and Share