Μέτρα λιτότητας ..μνημόνιο ..εκλογές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Μέτρα λιτότητας ..μνημόνιο ..εκλογές.




  • Τώρα που σιγά σιγά ξεκαθαρίζει το σκηνικό των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και καταρρέουν οι μύθοι περί πολιτικής λύσης και άλλες ιστορίες, φαίνεται πως φθάνει και ο κόμπος στο χτένι για την κυβέρνηση. 




Τα δεδομένα είναι απλά και καθαρά για να μην επιδέχονται πλέον παρερμηνείες και σκόπιμες ασάφειες, όπως ήθελε η... παιδική χαρά που παρίστανε έως τώρα ότι... κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις.
Μέτρα τώρα κοντά στα πέντε δισ. ευρώ για να μην τρακάρει η χώρα και, αν υλοποιηθούν όπως πρέπει, θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για το επόμενο μνημόνιο και το απαραίτητο δάνειο. Αυτά φυσικά αρμοδίως, στους «θεσμούς» και στο διαβόητο Eurogroup για να μην ξεχνιόμαστε παρά τις επινοήσεις του κυβερνητικού επιτελείου. Η τριμερής στη Ρίγα της Λετονίας δεν άφησε κανένα περιθώριο για άλλες αναζητήσεις φανταστικών λύσεων.
Σε αυτό το οριακό σημείο χρονικά αλλά και οικονομικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να λάβει την πιο δύσκολη έως τώρα απόφασή του, αν θέλει να μείνει στα πράγματα και να μην εγκαταλείψει την ευκαιρία του.

Η λογική υπαγορεύει το κλείσιμο της συμφωνίας, χθες, και την κατάθεση των σχετικών μέτρων στη Βουλή ανεξαρτήτως πιέσεων και εκβιασμών από το κόμμα του. Κάθε καθυστέρηση πλέον δεν επιβαρύνει απλώς τη θέση του ιδίου και της χώρας, όπως περίτρανα αποδείχθηκε το τετράμηνο των παλινωδιών, αλλά είναι περίπου βέβαιον ότι θα σημάνει την καταστροφή με ό,τι αυτό σημαίνει για όλους μας. Αν στο Κοινοβούλιο εισπράξει αρνήσεις από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και η τύχη της χώρας κρίνεται από τη στάση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί παρά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πράξει το εθνικά ωφέλιμο ασχέτως παρατηρήσεων και καταλογισμού ευθυνών.

Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα υποστεί απώλειες, αλλά θα εξαρτηθεί αν τις αντέχει από τον αριθμό των βουλευτών που θα... χάσει στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Η συνέχεια μοιάζει μάλλον αυτονόητη. Εκλογές προφανώς αν απολεσθεί η δεδηλωμένη με τη συναίνεση των Ευρωπαίων, για να μην... πέσει η χώρα στο μεσοδιάστημα, και οι πολίτες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τότε προφανώς και ο κ. Τσίπρας θα κάνει την εκκαθάριση στο κόμμα του, αφού δεν το έκανε όσο είχε την πολυτέλεια της αντιπολίτευσης.

Κάθε άλλη σκέψη για άρνηση της πραγματικότητας εδώ που φθάσαμε θα μοιάζει με αυτοκτονία τύπου καμικάζι. Δεν μπορεί όμως αυτό να αποτελεί επιλογή για έναν πρωθυπουργό, ασχέτως αν αρκετοί στο κόμμα του τον πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και ο ίδιος έδειχνε για καιρό ανάλογη διάθεση μιλώντας στο εσωτερικό.


Του κ.Π.Λάμψια
Bookmark and Share