Ποιά ξένη τράπεζα έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ποιά ξένη τράπεζα έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα



...η οποία φθάνει στα 6 δισ. δολ.!

Η έκθεση της τράπεζας...HSBC στην Ελλάδα φθάνει στα 6 δισ. δολάρια και ως εκ τούτου η βρετανική πολυεθνική τράπεζα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη χώρα μας. Παραμένει η μεγαλύτερη έκθεση που έχει ξένη τράπεζα στην Ελλάδα, αν και διαβλέποντας τους κινδύνους πτώχευσης, η HSBC την περιόρισε σημαντικά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια από τα 7,3 δισ. δολάρια, στα οποία ανερχόταν το 2013.
Σύμφωνα με τη Sanford C. Bernstein & Co., η σημερινή έκθεση της HSBC αντιπροσωπεύει το 3,7% του ενεργητικού της τράπεζας και αφορά κυρίως δάνεια προς τράπεζες και σε ναυτιλιακές. Παράλληλα, σε έκθεσή της που δημοσίευσε στις 19 Ιουνίου, η Bank of America αναφέρει ότι υπολογίζει την έκθεση της HSBC στην Ελλάδα σε 5,5 δισ. δολάρια. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα εξακολουθήσουμε να ενημερώνουμε τους πελάτες μας μέσω της ιστοσελίδας μας όταν λαμβάνουμε πληροφόρηση. Οπως όλες οι τράπεζες, έτσι και η HSBC έχει εργαστεί ώστε να προετοιμαστεί για τέτοια γεγονότα και ώστε να πάρει όλα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, ώστε να καλυφθούν οι σχετικές απαιτήσεις», ανακοίνωσε χθες η HSBC.

Οπως τονίζει ο Χιραντάν Μπαρούα, αναλυτής της Bernstein στο Λονδίνο, που μίλησε στους Financial Times, οι κίνδυνοι για την HSBC συνίστανται στο ότι είναι η «μοναδική τράπεζα με υλική έκθεση στην Ελλάδα, καθώς διατηρεί 12 καταστήματα και εμπορικό δίκτυο στη χώρα, ενώ έχει χορηγήσει πιστώσεις ύψους δύο δισ. δολαρίων σε ναυτιλιακές στην Ελλάδα». Ο ίδιος αναλυτής προειδοποιεί, άλλωστε, πως οι κίνδυνοι για την HSBC δεν απορρέουν μόνον από τις πιστώσεις, καθώς η τράπεζα θα πληγεί από τις δευτερογενείς και έμμεσες επιπτώσεις σε περίπτωση πραγματικής εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σύμφωνα με την Bank of America, την αμέσως μεγαλύτερη έκθεση έχει η Credit Agricole με 3,2 δισ. δολάρια και ακολουθούν η Deutsche Bank με 2,3 δισ. δολάρια και η Barclays Plc. με 1,8 δισ. δολάρια. Συνολικά, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 45 δισ. δολάρια. Η Royal Bank of Scotland έχει έκθεση 376 εκατ. δολάρια, ενώ βάσει στοιχείων που έδωσε η ίδια στα τέλη Δεκεμβρίου, η Lloyds έχει στοιχεία ενεργητικού ύψους 4,7 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα.
Bookmark and Share