Χ.Ντίξον: Οι Έλληνες επιλέγουν μεταξύ του κακού και του πραγματικά άσχημου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Χ.Ντίξον: Οι Έλληνες επιλέγουν μεταξύ του κακού και του πραγματικά άσχημου


  • Η άμεση επίπτωση του «Όχι» είναι πως οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές.

Την άποψη ότι ένα «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σήμαινε στην καλύτερη περίπτωση δυο χρόνια ύφεσης και ότι ένα «Όχι» θα σήμαινε... βραχυπρόθεσμα οικονομική καταστροφή εκφράζει ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον σε σημερινό του άρθρο. Κατά τον ίδιο, μετά από ένα «Όχι» η τρέχουσα σοβαρή κατάσταση θα έμοιαζε με αλκυονίδες ημέρες.

«Οι Έλληνες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του κακού και του πραγματικά άσχημου στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Αν ήμουν Έλληνας –και δεν είμαι, αν και μιλάω τη γλώσσα και η προγιαγιά μου ήταν Ελληνίδα- θα πήγαινα για την κακή επιλογή, ψηφίζοντας «Ναι»», αναφέρει σχετικά.

Αναφερόμενος στην άσχημη επιλογή, το «Όχι» ο Ντίξον αρνείται πως το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα πως αυτό θα του δώσει την εντολή να διασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές ευσταθεί.

«Είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί να γίνει αυτό. Δεν έχει απομείνει καμία ρανίδα εμπιστοσύνης. Οι πιστωτές πιθανότατα θα συμπέραιναν πως το «Όχι» σημαίνει «Όχι» και πως ως εκ τούτου δεν υπάρχει νόημα να συζητούν για συμφωνία», σημειώνει.

Όπως εξηγεί η άμεση επίπτωση του «Όχι» είναι πως οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές. «Προς το παρόν, οι καταθέτες έχουν δικαίωμα ανάληψης 60 ευρώ ημερησίως. Όμως ίσως μετά από μια ακόμα εβδομάδα, θα ξεμείνουν τελείως από ρευστό», σημειώνει (σ.σ. επιβεβαιώνεται και από ελληνικές τραπεζικές πηγές).

Κατά τον ίδιο με ένα «Όχι» η κυβέρνηση θα κήρυττε χρεοστάσιο έναντι της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, κάτι που θα συμπέραινε πως οι τράπεζες είναι αφερέγγυες. «Τότε θα υπήρχαν μόνο δυο τρόποι για να ξανα-ανοίξουν: είτε με επιστροφή της δραχμής, ή με κατάσχεση μέρος των χρημάτων των καταθετών και μετατροπής τους σε νέο τραπεζικό κεφάλαιο. Πρακτικά, η κυβέρνηση πιθανότατα θα επέλεγε την οδό της δραχμής, κάτι που θα ήταν χαοτικό και θα οδηγούσε σε χρόνια αντιδικιών», σημειώνει.

Καταλήγοντας σημειώνει πως ένα «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σήμαινε στην καλύτερη περίπτωση δυο χρόνια ύφεσης. Εν τω μεταξύ, το «Όχι» θα σήμαινε πιθανότατα οικονομική καταστροφή βραχυπρόθεσμα, την οποία πιθανότατα θα ακολουθούσε πληθωρισμός και ακόμα περισσότερο χάος.
Bookmark and Share