Αναστέλλει την επένδυση στα VLTs ο ΟΠΑΠ λόγω νέου κανονισμού - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Αναστέλλει την επένδυση στα VLTs ο ΟΠΑΠ λόγω νέου κανονισμού


  • Περίπου 70 καταστήματα είχαν προετοιμαστεί για να λειτουργήσουν μέσα στον μήνα
  •  Πρόκειται για καταστήματα που έχουν αναλάβει -και είχαν καταβάλει τη σχετική αμοιβή δικαιόχρησης- πράκτορες του οργανισμού. Η ζημία είναι μεγάλη, τόσο για τους ενδιαφερόμενους πράκτορες, όσο και για τον ΟΠΑΠ.


 Χωρίς αλλαγή του υφιστάμενου κανονισμού, είναι ανέφικτη η εισαγωγή των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στα καταστήματα Play του ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός κατέστησε...προχθές σαφές προς τους μετόχους και τους αναλυτές, ότι η εγκατάσταση 35.000 παιγνιομηχανημάτων που απέκτησε το 2011 δεν μπορεί να υλοποιηθεί, με βάση τον νέο κανονισμό που ενέκρινε η Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ), λίγες μόνον ημέρες πριν ξεκινήσει η λειτουργία των Play.

Η EEEΠ κινήθηκε ταχύτατα. Μια εβδομάδα μετά την τοποθέτησή της, έφερε έναν νέο κανονισμό που καθιστά πρακτικά -σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ- ανέφικτη την υλοποίηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει ο οργανισμός. «Μόνον η υλοποίηση της νέας αρχιτεκτονικής στο πληροφοριακό σύστημα που επιβάλλει ο κανονισμός, επιβάλλει οκτώ έως 10 μήνες καθυστέρηση», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς. Επιπλέον οι νέοι όροι παιγνίου αναμένεται να κρατήσουν τους παίκτες των VLTs στα παράνομα στέκια και όχι στα καταστήματα του ΟΠΑΠ. Και αναμφιβόλως, η όλη εξέλιξη ναρκοθετεί τη στρατηγική του οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος κανονισμός ήρθε μόλις λίγες ημέρες πριν να λειτουργήσουν τα πρώτα καταστήματα. Περίπου 70 καταστήματα είχαν προετοιμαστεί για να λειτουργήσουν μέσα στον μήνα. Πρόκειται για καταστήματα που έχουν αναλάβει -και είχαν καταβάλει τη σχετική αμοιβή δικαιόχρησης- πράκτορες του οργανισμού. Η ζημία είναι μεγάλη, τόσο για τους ενδιαφερόμενους πράκτορες όσο και για τον ΟΠΑΠ. Eπίσης, η αναστολή λειτουργίας του δικτύου Play πλήττει την αγορά ακινήτων, η οποία είχε εναποθέσει κάποιες ελπίδες συντήρησης στο συγκεκριμένο δίκτυο καταστημάτων.

Το σχέδιο ακόμη πλήττει σοβαρά μια πιθανή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών της χώρας. Περίπου 260 εκατ. ευρώ επιπρόσθετους φόρους θα εξασφάλιζε η λειτουργία των καταστημάτων Play στη διετία 2015-16. Τα έσοδα αυτά περιλαμβάνονταν στο σχέδιο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προς τους «θεσμούς» και οι οποίοι στο τέλος τα έκανα αποδεκτά. Μάλιστα, ο ΟΠΑΠ λέγεται ότι με τη βελτίωση του προγενέστερου κανονισμού, τα έσοδα ίσως να ήταν ακόμη περισσότερα.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν πλέον ξεκάθαρα λόγο για σκηνικό πολέμου μεταξύ ΟΠΑΠ και ΕΕΕΠ. Ο ΟΠΑΠ έχει καταβάλει 560 εκατ. ευρώ για τις συγκεκριμένες άδειες και, εφόσον ο κανονισμός δεν αλλάξει, θεωρείται σίγουρη μια προσφυγή του σε διαιτητικά δικαστήρια για να τα διεκδικήσει και μάλιστα εντόκως. Ο χειρισμός, δε, της όλης υπόθεσης καταδεικνύει τις «κακές σχέσεις» μεταξύ ΟΠΑΠ και κυβέρνησης. Οπως επισημαίνει ο ίδιος στη σχετική ανακοίνωση που πραγματοποίησε προχθές, η ΕΕΕΠ θα έπρεπε να θέσει τουλάχιστον σε διαβούλευση τον νέο κανονισμό. Αυτό όμως η ΕΕΕΠ όχι μόνον δεν το έπραξε, αλλά έκλεισε και όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τον ΟΠΑΠ. Ο τελευταίος, λέγεται ότι απέστειλε κάποιες επιστολές προκειμένου να κοινοποιήσει τις θέσεις του σχετικά με τις κινήσεις της Επιτροπής. Η τελευταία, ωστόσο, αρνήθηκε να τοποθετηθεί, ενώ παράλληλα κινήθηκε να προλάβει τον ΟΠΑΠ στο άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων με VLTs.

Η νέα Επιτροπή έχει ως επικεφαλής τον νέο πρόεδρό της Αντώνη Στεριώτη, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος της εμπιστοσύνης του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Ο κ. Στεριώτης, ο οποίος μέχρι το 2012 ήταν επικεφαλής του Καζίνο Λουτρακίου, κατά την ακρόασή του στην ελληνική Βουλή πριν από την τοποθέτησή του στη θέση της ΕΕΕΠ, είχε καταφερθεί εντόνως κατά των VLTs, χαρακτηρίζοντάς τα «σκληρό ναρκωτικό» για εθισμένους σ’ αυτά τα παίγνια.
Bookmark and Share