«Παγώνει» ο ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστηρία; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

«Παγώνει» ο ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστηρία;


Με το μυαλό στο πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών, η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε άλλη μια κυβίστηση και αναζήτησε τρόπους για να αναστείλει την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, που αποφάσισε μέσα στον Ιούλιο.


Αλλωστε, τα.. πολιτικά «χαστούκια» στην κυβέρνηση είναι οξύτατα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της χώρας. Τις 100.000 έχουν ξεπεράσει οι υπογραφές πολιτών –γονέων, παππούδων και όχι μόνο– κατά του ΦΠΑ, ο οποίος θα εκτινάξει τα δίδακτρα έως και 2.000 ευρώ ετησίως.

Την ίδια στιγμή, χθες η Κομισιόν σε ερώτηση της Ν.Δ. απάντησε ότι η επιβολή έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, στην εκπαίδευση αντίκειται στην κοινοτική οδηγία.

Ετσι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα. Αλλωστε, μόνο το Μπανγκλαντές έχει έμμεσους φόρους στην εκπαίδευση. Το ασιατικό κράτος μάλιστα έλαβε τη σχετική απόφαση μέσα στον Ιούλιο, όπως και η ελληνική κυβέρνηση. Η μόνη διαφορά Ελλάδος - Μπανγκλαντές στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι το Μπανγκλαντές όρισε ποσοστό ΦΠΑ 7% επί των διδάκτρων, ενώ η Ελλάδα 23%.

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ επιβλήθηκε αναδρομικά από την 1η Ιουλίου στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων δια βίου μάθησης. Μετά την επιβολή του, μεγάλος αριθμός ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή.

Και το σημαντικότερο είναι ότι μία τέτοια απόφαση θα επιβαρύνει υπέρμετρα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, και κυρίως των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια και φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Παράλληλα, πολύ μεγάλος αριθμός ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης θα κινδυνεύσει με «λουκέτο». Να τονισθεί ότι η επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης.

Ετσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι έως και χθες, και πριν από την παράδοση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο προσπαθούσε να βρει λύση για το «πάγωμα» της επιβολής ΦΠΑ. Βεβαίως αυτό σημαίνει εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά αναμένεται ετήσια αύξηση εσόδων 240 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά και 168 εκατ. ευρώ για το 2015.

Μετά και την απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση να αποφασίσει το «πάγωμα» της απόφασης. Την επανεξέτασή της ζήτησαν χθες και οι βουλευτές του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Μαυρωτάς, αναφέροντας ότι «η επιβολή ΦΠΑ θα έχει αντίθετα δημοσιονομικά αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λόγω των αρνητικών επιπτώσεών της στον κλάδο της εκπαίδευσης». Κατά της επιβολής ΦΠΑ ετάχθη και η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Οδηγούνται σε αιφνίδια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος χιλιάδες μαθητές.

Οδηγούνται στην ανεργία εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων», ανέφερε.

Για το ίδιο θέμα, σύσκεψη οργανώθηκε χθες με πρωτοβουλία του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής για να πιέσει την κυβέρνηση, ενώ θα αναζητηθεί λύση και από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Μάλλον, όμως, οι επιταγές της προεκλογικής περιόδου θα αφήσουν χωρίς αντικείμενο την επιτροπή.
Bookmark and Share