Προθεσμία έως τη Δευτέρα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Προθεσμία έως τη Δευτέρα


  • Μέχρι και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους και κατά συνέπεια να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος σε περίπτωση που η δήλωσή τους είναι χρεωστική.


Έως σήμερα υπολογίζεται ότι ο...αριθμός των υποβληθέντων Ε9 υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 5 εκατ. σε σύνολο 5,8 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε, ουσιαστικά, μία ημέρα παράταση, μιας και η διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων ολοκληρωνόταν στις 30 Αυγούστου, δηλαδή έως και την Κυριακή. «Εάν η εκπνοή προθεσμίας για την εκπλήρωση υποχρέωσης, συμπίπτει με επίσημη αργία, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη ημέρα, κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση λειτουργεί για το κοινό» σημειώνεται στην απόφαση της ΓΓΔΕ.

Όπως ακόμη διευκρινίζεται, η Δευτέρα 31/8/2015 είναι η τελευταία ημέρα για την:

1. εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 2%, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:

- νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία,
- φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

2. καταβολή της 1ης δόσης του φόρου, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:

- νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 28/8/2015),
- φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

Προκειμένου για ηλεκτρονικές πληρωμές που θα γίνουν τη Δευτέρα 31/8/2015 μέσω web – banking, η καταβολή αυτή πρέπει να γίνει εντός του ωραρίου λειτουργίας του κατά περίπτωση πιστωτικού ιδρύματος.

Τι ισχύει για τις δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 έως την 4η Σεπτεμβρίου; Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα, όπως προβλέπει το άρθρο 54 του ν.4174/2013, σύμφωνα με την ΓΓΔΕ.

Αυξημένες υποχρεώσεις

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους επόμενους μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση της χρονιάς, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις. Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το φόρο να καταβάλλεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2016. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν και τέλη κυκλοφορίας μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Bookmark and Share