Μείωση 10% στις τιμές του φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης αναμένεται τον Ιανουάριο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μείωση 10% στις τιμές του φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης αναμένεται τον Ιανουάριο.


  • Καθοδική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και τον Ιανουάριο οι τιμές του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν εκ νέου, κατά 10%, σε σχέση με τον αντίστοιχο φετινό μήνα. 


Η νέα μείωση έρχεται να...  συμπληρώσει εκείνη του Νοεμβρίου, όταν οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 17% και 24% αντίστοιχα στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), Λεωνίδας Μπακούρας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Φεντερίκο Ρέγκολα, γνωστοποίησε ότι το 2016 σχεδιάζεται να κατασκευαστούν συνολικά 20 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 0,18 χλμ μέσης, για τα οποία το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να φτάσει στα 8,39 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 4,26 εκατ. ευρώ εκτός δικτύου. Φέτος η εταιρεία επένδυσε συνολικά 9 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υφιστάμενων και νέων περιοχών όπως αυτές στον δήμο Δέλτα (Σίνδο και Ιωνία) και στον δήμο Θερμαϊκού (Άνω Περαία και Νέοι Επιβάτες). Κατά τον κ.Ρέγκολα, μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν γίνει συνολικά περίπου 9.500 νέες συνδέσεις με το δίκτυο φυσικού αερίου, αριθμός αυξημένος κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2014, θα ενεργοποιηθούν 10.850 νέες παροχές (+5,8%) και οι πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 215 εκατ. κυβικά, αυξημένες κατά 19,2%.

Πάντως, παρά την πτώση των τιμών και την επέκταση του δικτύου ώστε να ενταχθούν σε αυτό και νέες περιοχές και πελάτες, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν πλέον ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς -κι αυτό δεν αφορά μόνο νοικοκυριά, αλλά και σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτήρια. Οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν φέτος τα 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ έγινε διακοπή σύνδεσης σε 8000 καταναλωτές (ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκαν 7000 επανασυνδέσεις, λόγω και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διακανονισμοί).

Στο μεταξύ, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η δράση για την επιδότηση της αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες. Συνολικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκρίσεων για τους 1.882 ωφελούμενους από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 800.000 ευρώ, ποσόν το οποίο έχει καταβληθεί σε 762 ωφελούμενους. Η ΕΠΑ έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την καταβολή της επόμενης δόσης δημόσιας χρηματοδότησης, ύψους 1,17 εκατ.ευρώ, για τους υπόλοιπους 1.120 ωφελούμενους.

Αναφερόμενος στο επόμενο έτος, ο κ.Ρέγκολα το χαρακτήρισε ώς έτος-πρόκληση για την εταιρεία, συνεπεία των αλλαγών που εισάγονται με τον νόμο 4336 για το καθεστώς στην αγορά φυσικού αερίου. Βάσει του νόμου, που ψηφίστηκε τον φετινό Αύγουστο, από 1/1/2016 θα πραγματοποιηθεί ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας αερίου και από τις 1/1/2017 θα υπάρξει νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός. Ήδη οι βιομηχανικοί πελάτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους, κάτι που θα ισχύσει για τους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές από 1/1/2017 (με ετήσια κατανάλωση πάνω από 2,2 GWh) και για όλους τους καταναλωτές από 1/1/2018.
Bookmark and Share