Χίλιοι 45άρηδες ...διορίζονται άμεσα στο Δημόσιο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Χίλιοι 45άρηδες ...διορίζονται άμεσα στο Δημόσιο!


  • Με άρθρο στα «ψιλά» του ν/σ Βερναρδάκη τακτοποιούνται «επιτυχόντες» του ΑΣΕΠ το 1998!


Σε εξόφληση προεκλογικών γραμματίων προχωρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μέσω άρθρου, το οποίο έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, για το...«Εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης» το οποίο, όπως διακηρύσσει ο μακροσκελής τίτλος του νομοσχεδίου, στόχο έχει τη «διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Μακεδονία», στο πέμπτο και τελευταίο μέρος του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στις «λοιπές διατάξεις» περιελήφθη άρθρο (Νο 39) με το οποίο διορίζονται σταδιακά, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης άτομα τα οποία προσδιορίζονται ως «αδιόριστοι επιτυχόντες» του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ο οποίος είχε προκηρυχθεί το 1997 και έγινε το 1998! Μετά, δηλαδή, από 18 ολόκληρα χρόνια.

Συνεχείς υποσχέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περίπου χίλια άτομα τα οποία, μέσω του συλλόγου τους είχαν προσεγγίσει την τελευταία τριετία τον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας επιτακτικά το διορισμό τους στο δημόσιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αδιόριστων Επιτυχόντων ΑΣΕΠ, δόθηκε προεκλογικά η υπόσχεση ότι το θέμα τους θα τακτοποιηθεί «μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση». Μάλιστα, προς απόδειξη, είχε κατατεθεί και σχετική τροπολογία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2014, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου 2015, ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αδιόριστων Επιτυχόντων ΑΣΕΠ και τους είχε υποσχεθεί ότι η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Η υπόσχεση δεν εκπληρώθηκε από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης αν και, όπως αποκαλύπτει κοινοβουλευτική πηγή, είχε επιχειρηθεί και τότε η τακτοποίησή τους μέσω τροπολογίας, η οποία όμως τελικώς απεσύρθη. Ωστόσο, επειδή οι πιέσεις συνεχίζονταν, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στις 27 Αυγούστου 2015, δηλαδή στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου των εκλογών του Σεπτεμβρίου, υποσχόμενο πως «θα δοθεί οριστική λύση για τους αδιόριστους του ΑΣΕΠ». Η πρώτη απόπειρα έγινε με το λεγόμενο «Παράλληλο Πρόγραμμα». Σε αυτό σχεδιαζόταν να περιληφθεί σχετική διάταξη, αλλά το Πρόγραμμα τελικώς απεσύρθη στα μέσα Δεκεμβρίου έπειτα από τις αντιρρήσεις των δανειστών κι έτσι, το θέμα παραπέμφθηκε προς τακτοποίηση στο νομοσχέδιο του κ. Βερναρδάκη.

Πως θα διοριστούν

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου Βερναρδάκη οι θεωρούμενοι ως «επιτυχόντες» του διαγωνισμού του 1998 «κατόπιν προκήρυξης θέσεων του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατατάσσονται με αίτησή τους σε νέο πίνακα διοριστέων, που καταρτίζεται από το ΑΣΕΠ κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ)». Αυτοί θα διοριστούν σταδιακά «με απόφαση κατανομής του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης». Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το ΑΣΕΠ είχε καλέσει τους αδιόριστους επιτυχόντες να καταγράψουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, στο διάστημα μεταξύ 29ης Οκτωβρίου και 12ης Νοεμβρίου 2015.

Υπενθυμίζεται, ότι ο επίμαχος διαγωνισμός είχε γίνει πριν από 18 χρόνια, στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 1998. Από τον πίνακα επιτυχόντων τον οποίο είχε αναρτήσει το ΑΣΕΠ διορίστηκαν τόσοι όσος και ο αριθμός των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί. Έκτοτε, οι υπόλοιποι είχαν συγκροτήσει πανελλήνιο σύλλογο και διεκδικούσαν επί σειρά ετών το διορισμό τους στο δημόσιο. Για κάποιο διάστημα μάλιστα, είχαν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Η πίεσή τους είχε αποδώσει μερικώς το 2005, όταν μερικές δεκάδες εξ αυτών είχαν διοριστεί μέσω του προεδρικού διατάγματος του τότε υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου. Με εκείνο το ΠΔ είχε θεωρηθεί ότι το θέμα, νομοθετικά και νομικά, είχε κλείσει οριστικά.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου Βερναρδάκη αναφορικά με το επίμαχο άρθρο αναφέρεται ότι «πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση του χρόνια εκκρεμούς ζητήματος», «καθώς λόγω δυσλειτουργιών και βαθμολογικών ανακολουθιών είχε περιοριστεί σημαντικά η πιθανότητα διορισμού ατόμων που είχαν συγκεντρώσει υψηλές βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και δεν κατέστη εφικτός ο διορισμός όλων των υποψηφίων που έλαβαν βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση της καθορισμένης βάσης».

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπου το συγκεκριμένο άρθρο πέρασε περίπου απαρατήρητο από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, παρότι στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν αρνηθεί να προσλάβουν τους «αδιόριστους επιτυχόντες», τώρα αποδέχονται σιωπηλά την τακτοποίησή τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Επιπτώσεις

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή τυχόν ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου ανοίγει διάφορα ζητήματα. Καταρχάς δημοσιονομικά, καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν οι νεοδιορισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας μισθούς για τα προηγούμενα 18 χρόνια που έμειναν εκτός δημοσίου. Δεδομένου ότι η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται γύρω στα 25 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσόν που ενδεχομένως να κληθεί να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο θα ανέλθει στα 450 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι περίπου χίλιοι αυτοί διορισμοί θα αφαιρεθούν από τους διορισμούς που είχαν προϋπολογιστεί για το 2016, στη θέση δηλαδή ατόμων νεαρότερης ηλικίας, με περισσότερα ενδεχομένως προσόντα. Τέλος, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία αξιολόγησης αυτών των ατόμων τα οποία ηλικιακά κυμαίνονται γύρω στα 45 με 50.

Πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"
Bookmark and Share